Hozzávalók:
450 g háztartási keksz – (teljes kiőrlésű keksz is lehet)
300 g xilit (aki cukrosan szereti, porcukor)
1 tojás
1 kocka ráma
30 g kakaó (cukrozatlan)
löttyentnyi tej (mandula-, kókusztej is megfelelő)
ízlés szerint rum vagy rumaroma
Az első recept, amit megtanultam, sütni sem kell és hip-hop kész.
A háztartási kekszet kézzel darabokra töröd, ki tudod váltani, ha egy konyharuhába tekered és sodrófával megütögeted, de ne erősen, mert darabokat szeretnénk nem morzsákat :), ezt megöntözöd tejjel, nem sokkal, mondjuk fél decivel, és rummal, én jó sokkal szeretem, attól lesz igazán jó íze. Ha gyerek van a családban, akkor aromával készítsd, ezt összeforgatod és kezdheted a csoki “krémet” készíteni.
A rámát jó előre kiveszed a hűtőből, hogy lágyabb legyen, majd egy edénybe teszed elkezded melegíteni. Mielőtt nagyon felmelegedne hozzáadod a tojást, még az elején, nehogy kicsapódjon a fehérje. A kakaót külön egy edénybe összekevered a cukorral, és fokozatos kevergetés mellett hozzáadod a rámához.
Ezt addig kevergeted és hagyod a lapon, amíg meg nem jelennek az első buborékok (a forrástól). Ráöntöd a kekszre, jól összekevered, hogy mindenhol átjárja a csoki.
Egy őzgerinc formát, hosszában kibéleled frissen tartó fóliával, úgy hogy hagyj rá többet, hogy később rá tudd hajtani, és ebbe öntsd bele a csokis kekszedet.
Hajtsd vissza a fóliát, ha jól csináltad, akkor nincs olyan felület, amit ne takarna a fólia. Ezt óvatosan, de határozott mozdulatokkal nyomkodd le, hogy jól összeálljon a sütink.
Nincs más hátra, minthogy egy éjszakát hidegre tesszük. 🙂
Sikerült?