Vajas kifli

Vera kiflije

Házi vajas kifli (karantén idején jól jön) 😊

Hozzávalók 8 kiflihez:
A tésztához:
45 dkg sima liszt
5 dkg vaj
2,5 dl tej
2,5 dkg friss élesztő/ vagy 1 csomag szaritott
1 kk. cukor
1 tk. só

A kenéshez:
1 tojássárgája
1 ek. víz


A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt a cukorral és egy kevés liszttel. A vajat felolvasztjuk.


A lisztet tálba tesszük, hozzáadjuk a sót, az olvasztott vajat, majd a felfuttatott élesztőt és jó ruganyos tésztává gyúrjuk. Ha szárított élesztővel dolozunk, akkor csak egybeöntöm a hozzávalókat. Robotgép dagasztókarjával tésztává dagasztjuk


Egy óra alatt a duplájára kelesztjük, majd lisztezett deszkára borítjuk és egy nagy kört nyújtunk, majd 8 háromszöget vágunk. A háromszögeket egyesével még tovabb nyújtjuk.


A kinyújtott tésztát elkezdjük jó szorosan feltekerni, miközben a “kilógó” tésztarészt folyamatosan, óvatosan, kézzel húzzuk. Ha feltekertük a tésztát, megformáljuk a kiflit, majd sütőpapírral fedett tepsire tesszük. ~20 percet pihentetjük.


Közben a sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.


Pihenő után a kifliket megkenjük vízzel elkevert tojássárgájával, megszórjuk sóval, majd az előmelegített sütőben 18-20 perc alatt aranybarnára sütjük.